ŠKODA AUTO pokreće proizvodnju MEB baterijskih sistema u Mladá Boleslavi

18.05.2022. Škoda Storyboard

ŠKODA AUTO je u Mladá Boleslavi započela proizvodnju baterijskih sistema za potpuno električna vozila na osnovi MEB platforme Volkswagen grupe. To čini glavnu fabriku proizvođača automobila jedinim proizvodnim pogonom za MEB baterijske sisteme u Evropi izvan Nemačke. Oko 250 zaposlenih uskoro će sastavljati više od 250.000 MEB baterijskih sistema godišnje na novoizgrađenoj proizvodnoj liniji. Osim u ŠKODA vozila, oni će biti ugrađeni i u MEB modele proizvođača Volkswagen, Audi i SEAT.

Michael Oeljeklaus, član uprave ŠKODA AUTO za proizvodnju i logistiku, kaže: „Danas je vrlo poseban dan za ŠKODA AUTO: Pokretanjem proizvodnje MEB baterijskih sistema, sada proizvodimo ključnu komponentu u srcu kompanije. To znači da smo postigli još jedan cilj ka uspešnom prelazu na elektromobilnost. Želeo bih da se zahvalim celom timu koji je poslednjih meseci naporno radio na postavljanju ove nove proizvodne linije. Uložili smo oko 130 miliona evra i sada možemo da proizvedemo više od 250.000 MEB baterijskih sistema godišnje – za ŠKODA e-modele i modele drugih brendova Grupe. Naš cilj je jasan: želimo da proizvodimo E-komponente ili E-vozila u sva tri češka proizvodna pogona do 2030. godine.“

Christian Bleiel, rukovodilac proizvodnje komponenti u ŠKODA AUTO, dodaje: „Naša nova linija za montažu MEB baterijskih sistema postavlja standarde u efektivnosti, automatizaciji, preciznosti, čistoći i digitalizaciji. Kada je u pitanju puštanje u pogon složene tehnologije postrojenja, oslanjamo se na stručnost i iskustvo koje smo stekli tokom decenije i na visoko motivisano i kvalifikovano osoblje. U saradnji sa VW Group Components i našim partnerskim kompanijama i dobavljačima, preduzimamo važan korak u prelazu s motora sa unutrašnjim sagorevanjem na elektromobilnost proizvodnjom baterijskih sistema. Doći ćemo na sledeću prekretnicu krajem 2023. kada drugu fazu proširenja prebacimo na online, što će nam omogućiti proizvodnju više od 380.000 baterijskih sistema godišnje.“

Sedište češkog proizvođača automobila jedino je proizvodno mesto u Evropi izvan Nemačke gde se proizvode MEB baterijski sistemi: najmanja verzija sa osam modula ima kapacitet od 55 kWh, a srednja verzija sa devet modula skladišti 62 kWh. Najveća baterija sa 12 modula ima kapacitet od 82 kWh. Uz module, od kojih svaki sadrži 24 ćelije, komponente MEB baterijskog sistema uključuju kućište baterije sa integrisanim sistemom hlađenja, sistem upravljanja baterijom i potrebne električne priključke. ŠKODA AUTO takođe proizvodi i druge e-komponente u Mladá Boleslavi; od jeseni 2019. ovde se proizvode visokonaponske vučne baterije koje se koriste u modelima SUPERB iV, OCTAVIA iV i u plug-in hibridnim vozilima drugih brendova Grupacije.

Transformacija kompanije dobija zamah na osnovu nove proizvodne linije. Kao kamen temeljac svoje NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030, proizvođač automobila planira proizvodnju e-vozila ili e-komponenti u sva tri proizvodna pogona do kraja ove decenije. Cilj je dugoročno očuvanje postojećih radnih mesta i istovremeno otvaranje novih. Do tada kompanija očekuje da će povećati udeo prodaje potpuno električnih automobila u Evropi na između 50 i 70 posto, zavisno od razvoja tržišta. Kako bi se to postiglo, ŠKODA AUTO nastaviće elektrifikaciju svog portfolija modela tokom narednih godina. Do 2030. asortiman će uključivati još najmanje tri BEV modela, od kojih će svi biti ispod ENYAQ iV po ceni i veličini.

Share your love