Punjači za električna vozila

PREGLED PUNJAČA

 

Verovatno se sećate još iz osnovne škole da postoji jednosmerna struja, ona koja se recimo nalazi u bateriji vašeg daljinskog upravljača, i naizmenična struja, koja se nalazi u svakoj utičnici u vašem zidu.

Razlog zašto postoji naizmenična struja (AC) je taj što je naizmenična struju puno lakše transportovati, uz neke druge prednosti koje nisu vezane za ovu temu.

Problem s električnim vozilima je da baterije treba puniti jednosmernom strujom i zato imamo pretvarače iz naizmenične u jednosmernu struju. Zbog toga svako električno vozilo ima u sebi jedan takav pretvarač, a od vozila do vozila zavisi koliko je jak taj pretvarač. Starija vozila su imala pretvarače od samo 3,6 kW, a danas je ta cifra povećana na 7,2 kW, dok kod nekih vozila iznosi i do 22 kW.

Da bi se baterija napunila brže od 22 kW na sat, pretvarač je izbačen iz vozila i postavljen u punjače koji su zbog toga postali jednosmerni (DC). S obzirom na to da se ne moraju prevoziti zajedno s vozilom, mogu biti velikih težina i time i velikih snaga, tako da danas imamo punjače i do 400 kW, a u najavi su i punjači od 1,2 MW.

AC punjači služe da napune vaše vozilo preko noći, dok DC punjači služe da napune vaša vozila kada ste na dužem putu. S obzirom da su električna vozila više kao mobilni telefoni nego kao klasična vozila, planirajte da vaše vozilo napunite na sporom AC punjaču svake noći.

KUĆNA UTIČNICA

 

Najrašireniji punjač je nadaleko poznata kućna utičnica. Da, kućna utičnica je ono što vam treba za punjenje električnog vozila preko noći i ništa više.

Ukoliko ne koristite vaše vozilo za vožnju taxija, ovo će biti sasvim dovoljno za 99% vaših potreba. Struja koju baterija može dobiti iz kućne utičnice preko noći dovoljna je za 200 km što je čak 6 puta više od srpskog dnevnog proseka vožnji. Za punjenje će vam biti potreban pretvarač koji ste dobili uz auto, a maksimalna snaga koju možete dobiti iz električne utičnice iznosi 3,6 kW. Kod nekih modela električnih automobila se ta snaga punjenja može smanjiti i na 2,2 kW ukoliko su instalacije stare. Cena punjenja putem kućne utičnice iznosi 0,50 kn po kW, odnosno 1-2 evra za pređenih 100 km ukoliko vozilo punite po noći.

KUĆNI PUNJAČI

 

Ukoliko imate veće potrebe, na primer, vozilo vam služi za dostavu proizvoda ili za prevoz osoba tada je potrebno instalirati kućni punjač jače snage.

Kućni punjač može puniti i do 22 kW ukoliko vozilo to podržava. Vrlo je bitno proveriti podržava li vaše vozilo brže punjenje jer ćete u suprotnom kupiti skupi komad elektronike koji nećete u potpunosti iskoristiti. Neki proizvođači vozila dodatno naplaćuju ugradnju jačih pretvarača pa dobro proučite tu temu pre kupovine vozila ukoliko imate potrebe za više od 200 km dnevno. Neki modeli kućnih punjača dolaze s priključnim kablom, a neki imaju samo utičnicu pa morate koristiti kabal koji morate kupiti odvojeno. On je danas obavezan komad opreme svakog električnog vozila s obzirom da AC punjači na putevima vrlo često imaju samo utičnicu, a ne i kabal za punjenje. S obzirom da je u EU uveden standard koji se poštuje, ukoliko nemate staro vozilo, biće vam potreban Type 2 to Type 2 kabel, a u zavisnosti od struje punjenja (3,6 kw, odnosno 11 kW) trebaće Vam ovaj kabel, odnosno ako vaše vozilo podržava jače struje punjenja (7,2 kW, odnosno 22 kW) moraćete kupiti ovaj kabal.

TESLA PUNJAČI

 

Tesla vozači, osim što mogu koristiti sve druge punjače, mogu koristiti i svoju daleko kvalitetniju mrežu super punjača i destination punjača.

Tesla super punjači u Srbiji su snage 120 do 150 kW, iako je po svetu krenula nadogradnja punjača na čak 250 kW. To znači da ćete vaše Tesle nadopuniti za 20-60 minuta u zavisnosti od kapaciteta i prethodne napunjenosti vaše baterije. Osim super punjača postoji i mreža Tesla destination punjača. Dobro je znati da Tesline destination punjače mogu koristiti i druga vozila ukoliko su postavljena 3 uređaja jer je tada jedan od uređaja otključan za sva vozila.

Faq

Frequently Asked Questions

Integer at faucibus urna. Nullam condimentum leo id elit sagittis auctor. Curabitur elementum nunc a leo imperdiet, nec elementum diam elementum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.