Miodrag Makarić – Mića: Pionir elektromobilnosti – šampion biznisa

Vlasnik restorana Ružo Rumena i fast food brenda BURGER PLUS Miodrag Makarić je jedan od prvih koji je kroz svoj biznis uveo u upotrebu potpuno električne automobile. Čovek je sa velikim iskustvom u upotrebi malih dostavnih vozila pogonjenih strujom i evo šta on kaže o tome:

15.03.2020. godine nakon proglašenja pandemije COVID došlo je, između ostalog, do zatvaranja ugostiteljskih objekata, restorana, fast food-ova i naš posao je bio ugrožen. Zatražili smo i dobili dozvolu za pripremu i dostavu hrane i to je bio način da preživimo. Međutim naša lokacija u Železniku nije mogla omogućiti dovoljno posla ukoliko ne krenemo s dostavom prema čitavom gradu.

Udaljenost Železnika od centra i drugih delova grada i saobraćajne gužve postali su nepremostiva prepreka u smislu troškova dostave hrane. Dostava klasičnim vozilima košta između 10-15 din/km.

To je apsolutno neisplativo za nekog s periferije. U to vreme čuo sam da su WV dobili neka električna vozila na testiranje. Javim se, dobijem „VW up“ na probu i oduševim se. Istestiram i ustanovim da me kilometar košta 50 para. Video sam rešenje jednog problema – troškovi dostave – ali pojavio se drugi problem. U tom trenutku nisam imao para za ta vozila.

Izreka kaže, kad ima volje, nađe se i načina. Tako je bilo i u mom slučaju. Prodavci su mi izašli u susret, prilagodili lizing ponudu mojim mogućnostima i kupio sam 2 „VW up“, gotovo nova test vozila. Kao da sam se preporodio. Moj biznis je opstao i nastavio uspešno da se razvija.

Pređeni kilometar me sada koštao 0,5 dinara i mogao sam preuzeti isporuke i u udaljene delove grada, bez straha da će mi troškovi pojesti zaradu.

Za kratko vreme uvideli smo sve prednosti upotrebe električnih vozila u gradskoj dostavi. Svi troškovi su drastično smanjeni. Primenjuje se najniža tarifa za registraciju vozila, minimalni troškovi servisiranja i najniži mogući troškovi pogonske energije. Malo vozilo pogodno je za parkiranje u gradskoj gužvi, a obrtni moment električnog pogona koji trenutno isporučuje snagu na točkove daje našim dostavljačima znatnu prednost u gradskoj gužvi. Postali smo konkurentni s dostavom hrane.

Sledeće o čemu smo morali razmišljati su bili punjači. Sa vozilima smo dobili kućne punjače i njima treba 8-9 sati da se vozilo napuni. Sa tim punjenjem VW up pređe 160 km. Kako se posao raširio to nam nije bilo dovoljno, jer mi danas radimo i po 200 km sa jednim vozilom. Zato smo nabavili 2 zidna punjača i skratili vreme punjenja na 4 sata. Njima u stvari dopunjavamo vozilo svaki put kad ima pauzu između 2 isporuke i to potpuno zadovoljava naše potrebe, praktično nemamo ograničenja u korišćenju vozila.

Mnogo je zabluda i predrasuda vezano uz električna vozila. Da su skupa, da imaju mali domet, da nema punjača, šta kada se baterije istroše?

– Pitali smo Miću.“ Da li se isplate?“

Za godinu dana prešli samo sa svakim od naših VW up-ova po 60.000 km. Bez kvara, bez troškova održavanja. To je mesečno po 5000 km i sa bilo kojim drugim vozilom minimum 48000 dinara za gorivo ili 400-450 eur mesečno. Sa električnim to je manje od 30 eur/ mesečno ukupnih troškova.

Plaćam ratu lizinga 150 eur i u odnosu na bilo koje drugo vozilo ostaje nam 200 EUR mesečno.

Da – isplati se.

– Vi imate iskustva i sa polovnim električnim vozilima. Šta nam o tome možete reći?

Da, kasnije smo nabavili polovni električni kangoo. Njegova nosivost je 600 kg. Uvezli smo ga iz Norveške i sa njim smo takođe radili nabavku i dostavu. Bio je star 5 godina kad smo ga uvezli i imao je pređenih 40.000 km. Ja sam ga ovde vozio preko godinu dana i prešao još oko 25000 km bez ikakvih problema. Prosto mislim da je neko ko je napravio ta vozila osmislio sve vrlo kvalitetno i napravio sve vrlo kvalitetno i pouzdano. Prodali smo ga bez gubitka na ceni.

Pre nekih nedelju dana nabavio sam još jedno polovno električno vozilo. To je Peugeot ION. To je malo vozilo za grad i interesantno je da je on 10 godina star i do sad je prešao 117.000 km. Njemu je deklarisani domet kao novom bio oko 120 km, a sada nakon 10 godina i dalje prelazi 80-90 km bez dopune. Za naše operativne potrebe to i dalje zadovoljava uslove za gradsku dostavu. I naravno kupljen je vrlo povoljno.

– Kakvi su planovi?

Plan nam je da nabavimo još 2 električna vozila čime bi mogli da odgovorimo svim potrebama.

Interesantno je, testirao sam i električni motocikl, pošto se dostava po gradu često obavlja i motociklima. Možda krenemo u nabavku i tog sredstva. On ima domet oko 120 km i ima 2 baterije, kad se jedna potroši prebacuje se na drugu. Nabavkom rezervne baterije bilo bi moguće da jedna stalno bude na punjaču, a motocikl stalno u vožnji.

Nisam do sada dobio niti koristio nikakvu subvenciju za nabavku električnih vozila. Mislim da bi to bilo jako dobro i korisno i za pojedince i za društvo u celini. Procedure za odobravanje subvencija trebalo bi maksimalno pojednostavniti i učiniti dostupnim svima zainteresovanima.

Mislim da bi posebno trebalo stimulisati dostavne službe i taksiste, državnu upravu i komunalne službe koje po službenoj dužnosti mnogo voze po gradu i njihov doprinos čistom vazduhu bio bi najveći.

Za kraj moram naglasiti da sam oduševljen gostoprimstvom gospodina Miće Makarića, njegovim zanosom električnim vozilima i entuzijazmom koji širi oko sebe. Pozvao je sve koji imaju nedoumice oko električnih vozila da dođu kod njega u restoran RUŽA RUMENA u Železniku, popiju kafu, pitaju šta žele i ako treba provozaju se sa njim u nekom od njegovih električnih pulena.

Svojim gostima restoran Ružo Rumena nudi odličnu hranu, pristupačne cene i mogućnost da se uvek dopune na punjaču ukoliko imaju električno vozilo.

Ujedno objavljujemo da su se restoran RUŽO RUMENA i firma ADEPTO TRADE DOO pridružili Udruženju vozača električnih i Plug in hibridnih vozila „E-Mobilnost“ i kao partneri obezbeđuju posebne pogodnosti članovima udruženja:
10% popusta na sve proizvode i ugostiteljske usluge za članove E-Mobilnosti.

30.12.2021. B92, REVIJAHAK.HR

Share your love