o-nama-header-image

E-Mobilnost

Bonton za vozače električnih vozila

Na naše veliko zadovoljstvo broj električnih vozila na srpskim ulicama svakog je dana sve veći. To istovremeno znači da je broj punjača mali. Jedan od glavnih ciljeva udruženja E-Mobilnost je svakako da se poveća broj mesta za punjenje u skladu sa rastom broja električnih vozila. To je dugotrajan proces te je potrebno usvojiti neka pravila ponašanja u tom prelaznom periodu.

Završetkom punjenja na javno dostupnim mestima za punjenje, potrebno je da svoje električno vozilo odvezete ili premestite na obično mesto za parkiranje što pre. Ukoliko ste sprečeni da ga premestite, izuzetno je bitno da ostavite mogućnost ostalim vozačima da Vas kontaktiraju. Zbog toga Vas molimo da ispod vetrobranskog stakla ostavite karticu svojim brojem moblinog telefona ili da se prijavite (Check In) u aplikaciji PlugShare, kako bi drugi korisnici punjača mogli da Vas kontaktiraju.

Beli električni auto na zelenoj pozadini
Izvor: Shutterstock

Veliki broj električnih vozila putem vlastitih aplikacija imaju opciju otključavanja kabla za punjenje čim se završi punjenje. Tako se drugim vozačima pruža mogućnost da se spoje na punjač, u slučaju da ste sprečeni da uklonite svoje električno vozilo s punjača. To naravno ne znači da smete da ostavite svoje vozilo na punjaču jer se na punjaču mogu puniti i dva vozila pa su tako potrebna oba parkirna mesta.

Ako zateknete električno vozilo na punjaču koje stoji napunjeno, a ispod vetrobranskog stakla nema broja telefona, pogledajte u aplikaciju PlugShare da li je korisnik zabeležio svoje punjenje putem odabira CheckIn. Ukoliko jeste, možete ga kontaktirati kroz aplikaciju, takođe i putem WhatsApp aplikacije i obavestiti ga da je njegovo vozilo napunjeno, te da čekate na njegovo mesto.

Ako primetite da vlasnik vozila često ostavlja svoje vozilo na punjaču i nakon što je vozilo napunjeno i da se to ponavlja, ostavite mu poruku.

Ukoliko na mestu za punjenje zateknete parkirano vozilo koje nije električno ili plug-in hibridno, vozilo koje sprečava ostala električna vozila da se pune, obavestite o tome komunalnu policiju ili saobraćajce kao slučaj nepropisnog parkiranja. Tako možete uticati na svest ostalih vozača kako se takve situacije više ne bi ponavljale.

Fizički, verbalni sukobi ili stvaranje materijalne štete nikako nisu dozvoljeni i prouzrokovaće automatsko izbacivanje iz udruženja. Udruženje se ograđuje od takvih vozača i takvi slučajevi neće biti tolerisani.

Podelite vest

Slične vesti

Još uvek nema komentara

Ostavite komentar